Julpyssel

Julen är ofta förknippad med lika mycket stress som lugn. Det är mycket mat och godis som ska göras iordning innan julafton. Granen måste köpas och den ska vara precis perfekt. För att inte tala om all städning… Ett skönt avbrott i julstressen är för många att sitta ner med barnen eller vännerna och göra lite julpyssel.

Få saker väver samman människor, som en kväll av klippande och klistrande. Stunden man spenderar tillsammans är egentligen mycket viktigare än resultatet av kvällens ansträngning, man får en chans att återupptäcka barnet i sig och fokus hamnar, om så bara för en kväll på något enkelt, något ombonat och mysigt. Inte är det så svårt heller egentligen.

Det finns ju hur många sorters julpyssel som helst, egentligen. Hur lätt eller svårt man vill göra det, är ju upp till var och en. Man kan fläta egna hjärtan av silkespapper eller göra apelsiner med nejlikor i, göra figurer av trolldeg eller stöpa egna ljus.

Julkort är en annan klassiker. Fast de har funnits i handeln sedan sena 1800-talet, är billiga och finns i alla former, färger och utföranden man kan önska, så slår väl inget ett hemgjort kort? Det spelar ingen roll om det är ett kort med minutiösa detaljer eller ett med en tomte som tog två minuter att rita. Man blir alltid lika glad när ett kort som man vet att någon tagit sig tid att sitta ner och tillverka själv, dimper ner i brevlådan, med ett ”God Jul och Gott Nytt År” på.

Som barn får man alltid sitt pyssel framställt eller upphängt, bara för att man har gjort det själv! Men varför inte ge sig själv den belöningen även som vuxen? Så ta hjälp av listan på några riktigt enkla pyssel nedan och gör de finaste pyssel du kan och visa det för alla!

Trolldeg

Om du har mjöl, salt, vatten och olja, kan du på ett enkelt sätt göra en deg, som du kan göra små tomtar, eller stjärnor eller hjärtan eller granar eller…ja…av. För att det ska gå att måla dem med hobbyfärg, ställ dem i ugnen i två timmar på 50 grader, så de torkar.

Blanda:

 • 2dl mjöl
 • 1dl vatten
 • 1dl salt
 • 2 msk olja

till en deg och låt vila i ca 12 minuter. Sen är det bara att låta kreativiteten flöda!

Julgranskulor i papp

Du behöver:

 • 10 remsor (2×10 cm eller större, om du vill ha större kulor) i ett stadigt papper, gärna med julmotiv på, eller i julens färger
 • 1 hålslag
 • 2 påsnitar

Samla remsorna i en hög. Gör hål i ändarna och fäst en påsnit i varje ände. När remsorna sitter ihop, sära på dem en och en och forma din egen julgranskula. Enkelt, billigt och fruktansvärt roligt!

Enkla julstjärnor

Med piprensare, lite sytråd och några pärlor (om du vill), kan du enkelt göra vackra julstjärnor.

Såhär går det till:

 • Lägg tre piprensare i kors över varandra och fäst dem på mitten med sytråd
 • Klicka för säkerhets skull lite lim på mitten, så du är säker på att det håller
 • Trä på pärlor på din stjärna och häng den i granen, i en ny bit sytråd.

3 Ljuslyktor på 3 minuter

Det enklaste sättet att få en trevlig stämning under den mörka tiden på året är att tända ljus. Vad kan vara bättre än ett värmeljus i en egen konstruerad ljuslykta? Här kommer tre varianter på ljuslyktor, som inte tar mycket mer än tre minuter att göra.

 1. Skär av toppen på en apelsin, gröp ur den och skär ut mönster i skalet.
 2. Ta en fin burk, vira ståltråd runt burken, med en ögla längst upp. Hänges i fönster eller julgranen.
 3. Gör en ”snölykta” av sockerbitar på ett fat eller en bit kartong klädd i aluminiumfolie.

Världens enklaste tomte

Du behöver:

En toarulle som du målat vit, eller klätt ett vitt papper runt och sedan målar din tomtes ansikte på. Lite rött crepe-papper som du formar till en luva och limmar på toarullen, gärna ovanför ansiktet på tomten. Så mycket bomull du vill. Detta kommer att utgöra den sista och viktigaste delen av din tomte; skägget, så snåla inte med bomullen!