Julmat och julrecept

För många finns det få saker som är så viktigt runt jul som vilken mat vi äter. Julen är inte densamma utan lutfisk, köttbullar, skinka, pepparkakor, glögg… alla familjer har flera oundvikliga klassiker. I ett samhälle fyllt av måsten, tider och stress, är samlingen runt julbordet tveklöst en tradition som många värdesätter.

tt sitta ner med sin närmaste familj, eller vänner, eller hela tjocka släkten, och äta mat i flera timmar, prata och umgås, är något som tyvärr inte är alla förunnat, men som borde vara det.

Pepparkakor har vi ätit i Sverige sedan 1300-talet, det är en av de äldsta bakverken vi har. De smaksattes länge med peppar och man trodde att de hade medicinsk effekt. Idag vet vi att de inte har det, men det gör dem inte mindre viktiga runt julen.

Till pepparkakorna smakar det bäst med glögg, om man vill ha med eller utan alkohol, får man välja själv. Glöggen är faktiskt från början vin som man tillsatte socker och kryddor till, för att det skulle stå sig längre. Den absolut viktigaste delen för oss alla är nog i alla fall julskinkan. Skinkan har, som så många andra jultraditioner, funnits sedan vikingatiden, då man offrade till gudarna. Idag kokas julskinkan och sedan griljeras den med senap.

Nog för att det alltid är roligt med fakta om mat, men det man egentligen vill, är ju att veta hur man gör! Därför följer nu några recept på traditionell julmat.

Klassisk glögg, ca 15 glas

Ingredienser:

  • 0,75 l rött vin
  • 2 st kanelstänger
  • 8 st kryddnejlikor
  • 12 st kardemummakärnor
  • 5 tsk strösocker
  • 1,5 dl vodka
  • Tillbehör:
  • sötmandel
  • russin

Lägg några russin och skållade mandlar i muggar eller eldfasta glas och ställ åt sidan.
Värm vinet och kryddorna försiktigt i en gryta, rör sockret tills det löst sig, tillsätt sedan vodkan.
Sjud tills glöggen nästan kokar, slå sedan upp i de förberedda muggarna eller glasen.

Janssons frestelse

Ingredienser:

  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 8-10 medelstora potatisar
  • 1 busk anjovisfilé, ca 100 g
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk ströbröd

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär löken i tunna skivor. Fräs den mjuk i lite smör i en stekpanna. Skala potatisen och skär den i tunna strimlor. Smörj en ugnssäker form. Lägg i ett lager potatis, därefter lök, ansjovis och sedan resten av potatisen. Droppa gärna över lite ansjovisspad. Häll på grädde och mjölk. Strö över ströbrödet. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Om en stor form används, ska den gräddas ca 45-50 min.

Ischoklad

Ingredienser:

  • 200 g blockchoklad (mörk, ljus eller vit bestämmer du själv!)
  • 100 g kokosfett


Smält choklad och kokosfett i vattenbad eller smält i mikron. Rör om till en jämn smet. Fyll ischokladformarna med chokladsmeten. Låt stelna. Förvara ischokladen svalt, gärna i en burk med lock. Lägg smörpapper mellan lagren.

Knäck

Ingredienser:

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl sirap
  • 2 dl socker
  • 1 dl skållad hackad mandel
  • 2 msk ströbröd
  • 2 msk smör

Blanda grädde, sirap och socker i en tjock bottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck (ca 15 min. i en vid gryta eller ca 30 min i en gryta med mindre botten.) Tillsätt mandel, ströbröd och smör. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl. Kulprovet: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Knäck-kulan ska vara fast till hård.

Rödbetssallad

Ingredienser:

  • ca 600g inlagda rödbetor (avrunnen vikt ca 360g)
  • 1 dl majonäs
  • 1 dl créme fraiche
  • 0,5-1 msk senap
  • 3 krm salt
  • 1 krm malen svartpeppar
  • 1 st liten röd lök
  • 2 st röda äpplen

Låt rödbetorna rinna av. Blanda under tiden ihop majonnäs, crème fraiche, senap, salt och peppar i en bunke. Smaka av! (Var försiktig med senapen, olika senap är olika stark så ta lite först och smaka innan du tillsätter mer. Om senapssmaken blir för stark tillsätt mer majonnäs och crème fraiche.) Hacka röd lök i små bitar, skala äpplena och skär även dem i små bitar. Rör direkt ner i dressingen. Skär de avrunna rödbetorna i små bitar och blanda även ner dem. Rör tills röran fått en fin rosa färg. Ställ in rödbetssalladen i kylskåp och låt den gärna stå där minst några timmar innan servering.