Julgran och julpynt

Det är något magiskt med julgranen, att köpa den (eller ta fram den från förrådet), ställa upp den hemma och dekorera den med kulor, glitter och annat pynt. Och så ljusen förstås. Även om man kan köpa ljulgransljus på vilken mack som helst idag, så känns det allt annat än vanligt och billigt, när granen är klädd och tänd. Ett lugn lägger sig över hemmet. Precis som att man gärna ”pyntar sig själv” med julkläder och julpyjamas så vill man även pynta granen.

Det är en gammal bayersk tradition, att ha julgran, närmare bestämt 500 år gammal. På den tiden klädde man granen med kakor, nötter och godis, istället för kulor, glitter och ljus, som vi idag använder. Julplundringen fanns redan för 500 år sen också, då barnen fick äta upp allt som hängde i granen, när julen var slut. Seden med julgran färdades i sakta gemak genom Europa, och nådde Norden ganska sent. Den första julgranen i Sverige rapporteras 1741, men det skulle dröja till början på 1900-talet, innan det tillhörde var mans jul att ha en gran hemma.

Kyrkan såg länge seden att ta in och pynta en gran, som man sedan gick i samlad trupp runt och sjöng om, som avgudadyrkan, och tog således avstånd från den.

Redan långt innan man började ta in granar i Bayern på 1400-talet, så har träd haft en symbolisk innebörd och varit centrum för firande. Redan på 400-talet, eldade man bål vid heliga träd, senare gjorde man konstgjorda träd, med en påle med sidogrenar som man fäste levande ljus på. På medeltiden stod ett Paradisträd vid kyrkans ingång den första och andra november, det vill säga alla helgonsdag och alla själars dag. Paradisträdet var en gran, dekorerad med kulor, som symboliserade de dödas själar. Adventsträdet, slutligen, stod i kyrkan från den 1 december. Varje söndag tändes ett ljus för varje dag som gått, tills man på julafton hade 24 tända ljus i granen. Den sistnämnda traditionen ser vi idag, både i vår 4-armade adventsljusstake och i vår tradition att ha ljus i granen.

Det var lite om historien bakom vår älskade julgran. Men vi har inte glömt det viktigaste: pyntet. Från början var ju granen som sagt pyntad med godis och nötter, men man började sälja speciella julgransprydnader i mitten av 1800-talet. Glaskulan kom runt 1820 och var munblåst. De första gjordes bara i Tyskland, så att ha en sådan i granen var väldigt fasionabelt, då det var dyrt att importera. Femtio år senare var det dags för de första julgransljusen, som satt fast med järntråd med en motvikt i andra änden. I slutet på 1800-talet kom fjäderförsedda ljushållare, och då försvann ljushållarna med järntråd. Ursprungsmaterialet för glitter uppfanns på 1700-talet, men det dröjde ett tag innan det blev populärt. Glitterstjärnor blev väldigt populärt i början på 1900-talet.

Idag finns det hundratals olika sorters julpynt, i alla prisklasser och stilar, för alla smaker. Oavsett om man vill ha en enkel julgran eller lutar mer åt ”Las Vegas-hållet”, så är nog alla ense om att julen inte är helt komplett utan en gran, med allt vad det innebär.